Potrebujete pomoč, imate vprašanje?

pokličite 04 / 502 1800

Zadovoljna stranka je naša največja prioriteta. Tu smo zato, da vam svetujemo!

Portugalska - splošne informacije

Šifra ponudbe: Faro, Madeira, Porto, Lisbona, Azori

Splošno o Portugalski

Portugalska se nahaja na skrajnem jugovzhodnem delu celinske Evrope na Iberskem polotoku. Na eni strani jo obliva Atlantski ocean, na severu in zahodu pa meji na Španijo. K Portugalski spadajo tudi tri otočja: Azori, Madeira in Salvages, ki upravno spadajo pod Madeiro. Portugalska je razdeljena na sedem regij. Od severa proti jugu si sledijo Severna Portugalska , Osrednja Portugalska, Alentejo, Lisbona, Algarve, Azori in Madeira. Kraljevina Portugalska je nastala na severu države v 12. stoletju in je še danes zgodovinsko najbolj zaznamovan del države. Glavno mesto Portugalske je Lizbona, za katero pravijo, da je eno najlepših prestolnic na svetu. Najbolj turistično razviti del Portugalske pa je Algarve.

Portugalska - dežela z bogato zgodovino, odskočna deska za mnoge raziskovalce. Lisbona je moderna prestolnica Portugalske. Čudovito mesto nam nam ob sprehodu skozi urejene vrtove in rožne gredice ponuja kar nekaj znamenitosti in zanimivosti. Trgi, staro mestno jedro ... Porto, Coimbra, Fatima ...

Portugalska seveda ni zgolj plaža z valovi; kulture in zgodovine lačnim ponuja veliko. Že Lizbona, ki sicer velja za najstarejše evropsko mesto, je zelo zanimiva in raznolika, popotnik se z lahkoto za nekaj dni zgubi v njenih strmih in ozkih ulicah ali pa med številnimi zgodovinskimi spomeniki in obeležji. Portugalska je bila nekoč pač najmogočnejša svetovna kolonialna sila, kar ji še danes daje svojevrsten multikulturni značaj.

   Algarve ima za razliko od preostalega dela Portugalske sredozemsko podnebje. Poleg neštetih čudovitih plaž, pa ponujajo tudi nešteto možnosti igranja golfa. Prav tako se Algarve loči od preostale Portugalske po tem, da je najbolj prepredena z mavrsko kulturo, ki se odraža tako v arhitekturi, kulinariki, poimenovanju krajev, narečju in celo pri fiziognomiji ljudi. Glavno mesto pokrajine Algarve je Faro (37°02′00″N 07°55′00″W). Letališče se nahaja v neposredni bližini, kjer se splača med drugim tudi najeti avto, s katerim lahko raziščete vse čudovite plaže v okolici.


Faro leži na robu široke lagune, obdano z številnimi mokrišči in solinami. V mestu je opaziti na stavbah »azulejos« – značilne na roko poslikane, pološčene keramične ploščice, običajno v modri barvi. Tudi »azulejos« so zapuščina Mavrov. Faro je vsekakor zanimivo obmorsko mestece, kjer je vredno preživeti kak dan. Sprehod po mestnih ulicah, prigrizek ali kava na obali in izlet z ladjico ali trajektom na Ilha Deserta – Samotni otok. Do Ilha Deserta vodi slikovita pot med mokrišči, na otočku pa je restavracija, čudovita plaža posuta s školjkami, zanimivo rastlinje in razgled na svetilnike. Prav tako se v bližini letališča v Faru nahaja čudovita plaža Praia de Faro in še marsikaj. Vsekakor stvar želja in odločitve, zame osebno pa eden lepših celodnevnih izletov.


Madeira

Otok MADEIRA se imenuje tudi otok večne pomladi, zaradi izjemno mile, subtropske, oceanske klime. Je portugalska avtonomna pokrajina, od katere je oddaljena približno 1000 km. Otočje je vulkanski arhipelag, ki ima 741 km2 površine in kjer živi približno 245.000 prebivalcev (edina naseljena otoka v arhipelagu sta Madeira in Porto Santo). Madeiro so poznali že stari Rimljani in jo imenovali »Škrlatni otok«. Ponovno so jo »odkrili« Portugalci nekje med leti 1418 in 1420. Danes je Madeira priljubljena otoška destinacija, kjer turistična sezona traja celo leto. Moto otoka je: »Med vsemi otoki najlepša in svobodna«. Odkrijmo jo! Novost letošnjega potovanja je izjemno zanimiv dodatek: dva dni boste lahko uživali na sosednjem otoku PORTO SANTO, ki se edini v arhipelagu lahko pohvali s prekrasno dolgo, peščeno plažo in je zaradi nje zelo priljubljen med samimi domačini. Dan za oddih, kopanje ali sprehode po plaži. Za konec pa še skok do portugalske prestolnice in en cel dan v prelepi Lizboni. Četudi ste v njej že bili, ne pozabite, LIZBONA je mesto, ki se ga da vedno znova obiskati in v njem odkriti kaj novega!

Portugalska - plaža

Druga najlepša plaža - dolga in čista se nahaja blizu mesta Portimão na jugu Portugalske.